Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-04-30 13:25:26
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy zwracać uwagę, aby warzywa i owoce były świeże, pełnowartościowe, najlepiej pochodzenia krajowego. Produkty prosto z polskich pól i sadów – pełne witamin i minerałów, świeże i zdrowe – znajdziesz w sklepach Carrefour.
Prostą i pyszną propozycją na grilla jest sałatka z sezonowych warzyw: ogórka, pomidora, sałaty masłowej, cebuli i szczypiorku. Wszystkie składniki należy umyć, pokroić i wrzucić do miski, a następnie wymieszać i doprawić ulubionymi przyprawami. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie kilku kropel oleju lnianego lub oliwy z oliwek, dzięki czemu organizm lepiej wchłonie składniki odżywcze zawarte w sezonowych warzywach.
Sałatką, która świetnie sprawdzi się podczas grillowania, jest wiosenna sałatka z brokułami, jajkiem, rzodkiewką i pestkami dyni. Smakuje wyśmienicie, gdy wymieszane składniki skropisz odrobiną oliwy z oliwek, a przed samym podaniem polejesz je sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego, czosnku, miodu, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Jeżeli lubisz oryginalne smaki, przygotuj sałatkę podaną w arbuzie z kulkami mozzarelli, czarnymi jeżynami, czerwoną cebulą i rukolą. To połączenie smaków z pewnością zyska wielu zwolenników wśród twoich gości. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale także cieszy oko.
Jeśli zasmakujesz w warzywno-owocowych klimatach, na kolejne biesiadowanie przy grillu przyrządź sałatkę z roszponki, pieczonych brzoskwiń, czerwonej cebuli, malin i sera feta. Skropiona dressingiem z oliwy z oliwek, cytryny, mięty, musztardy, miodu, soli i pieprzu smakuje wybornie. Więcej przepisów na sałatki na grilla znajdziesz na Carrefour.pl/Przepisy!
Jeżeli masz ochotę na danie z dodatkiem mięsa, postaw na sałatkę gyros. Ta warstwowa kompozycja, składająca się z kurczaka, cebuli, ogórków konserwowych, papryki, kapusty pekińskiej, kukurydzy i przypraw, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Alternatywą dla popularnej sałatki gyros może być lekka sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem, szpinakiem, sałatą, miętą, selerem naciowym, czarnym sezamem i przyprawami. To połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także zapewnia energię na wiele godzin.
Propozycje sałatek z kurczakiem sprawdzą się nie tylko na grilla, ale także jako przekąski podczas przerwy w pracy czy szkole. Ze względu na wysoką wartość energetyczną mogą być traktowane jako samodzielne dania – pyszne i zdrowe.
Nie sposób nie wspomnieć również o sałatkach makaronowych, które mogą z powodzeniem zastąpić danie obiadowe. Oryginalną propozycją jest sałatka składająca się z makaronu w kształcie muszli, ugotowanych warzyw: brukselki, marchewki, świeżej papryki, pomidora, cebuli dymki i żółtego sera pokrojonego w kostkę.
Bardzo popularna we wiosenno-letnim sezonie jest sałatka z szynką konserwową, kukurydzą, papryką, cebulą, rzodkiewką i oczywiście makaronem w wybranym kształcie. To prosta kompozycja, jednak smaczna i pożywna.
Jeśli nie przepadasz za sałatkami z dodatkiem makaronu, możesz postawić na komosę ryżową – produkt typu superfood, naturalny, wyróżniający się dużą zawartością drogocennych substancji. Za jej pomocą przygotujesz bardzo zdrową i wartościową sałatkę z bobem, brokułami, pomidorami i fetą. Doskonałą kompozycję stanowi również sałatka z komosą ryżową, świeżym ogórkiem, mango, awokado i sałatą masłową.
Komosa ryżowa, inaczej „quinoa”, to bogactwo witamin – D, E i tych z grupy B oraz minerałów, m.in. potasu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza. Quinoa to także dobre źródło błonnika i zdrowych tłuszczów. Posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli niwelujące szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za starzenie się organizmu. Warto więc zadbać o zdrowie, umieszczając komosę ryżową w różnorodnych sałatkach.
Sezonowe warzywa i owoce umożliwiają przygotowanie różnorodnych sałatek – na grilla w gronie znajomych, rodzinną kolację czy przerwę lekcyjną. Kolorowe sałatki zadbają o twoje zdrowie, dostarczą ważnych składników odżywczych, dodadzą energii i poprawią nastrój. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Jeżeli nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni, ale zależy ci na stworzeniu wartościowego posiłku – sałatki to rozwiązanie dla idealne dla ciebie!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.